Echter niet met behulp van een kettingzaag, maar door een verhuizing naar een nieuwe standplaats.
De omwonenden waren niet weinig verbaasd wanneer de reusachtige boom ‚s ochtends uit de grond werd getrokken. Een dergelijke hijsbeweging vergt een erg fijn gevoel van de kraanmachinist. De wortels zijn in een linnen zak gewikkeld om deze te beschermen tegen uitdroging. De witte paardenkastanje weegt ongeveer 40 ton wanneer hij op het klaarstaande modulevoertuig van de firma Kraanbedrijf Nederhoff bv wordt neergelaten.
Sjoerd Nederhoff beschrijft de uitdagingen bij een dergelijk project: ‚Het overrijden van boordstenen, het ontwijken van straatlantaarns en het tegelijkertijd bewaren van het evenwicht vereisen een stabiele en compacte transportoplossing, die intuïtief te bedienen is. De 6-assige module van Faymonville is ideaal voor een dergelijke opdracht.‘
Derde standplaats voor een kastanjeboom
De anders zo levendige Prins Bernardlaan lijkt met verstomming geslagen. Talrijke Kijklustigen houden halt en halen hun mobiele telefoon boven. De kans op een dergelijke snapshot krijgt men niet vaak. De experts van Nederhoff sjorren intussen de ongewone vracht vast.
De bouwheer, de firma Bogor, hecht veel belang aan het thema duurzaamheid. Daarom ook was het vellen van de kastanjeboom met zijn kroondiameter van veertien meter geen optie. Bij voorafgaand onderzoek werd vastgesteld dat de boom in het verleden reeds een keer verplant is geweest.
Pendelassen verzekeren de rijstabiliteit
Na ongeveer anderhalf uur is de kastanje in vogelvlucht 115 meter verderop aangekomen op zijn nieuwe standplaats in de Anna van Burenlaan. Veilig manoeuvreert de crew van Nederhoff de ModulMAX-moduletrailer van Faymonville naar de voorziene plek.
Dankzij de pendelassen behield de combinatie steeds een veilige rijpositie. De hijskraan staat reeds klaar voor het afladen. Op deze plek moet de kastanje opnieuw wortel schieten. Voor de derde en ditmaal hopelijk ook laatste keer.
Publicatiedatum: 03/2022