Het uitgerangeerde vliegtuig herbergt nu een mini-restaurant in een pretpark.
Gemiddeld gaat men bij een klassieke A320 uit van een inzetduur van 30 tot 40 jaar. De fabrikanten plannen meestal ca. 50 000 vluchten als haalbare levensduur. Het vliegtuig in kwestie vloog vroeger in de kleuren van de Russische maatschappij Aeroflot.
Het transporteerde in 2014 zelfs de Olympische vlam naar Sotschi. Nu heeft het afgedankte vliegtuig echter zijn laatste reis gemaakt op een module trailer CombiMAX.
Romp met een lengte van 36,5 meter
Om het transport tot een goed einde te brengen werd beroep gedaan op de vakmensen van Pavel Svestka s.r.o. uit Tsjechië. ‚Voor het wegtransport werden de vleugels van de romp gedemonteerd‘, verklaart bedrijfsleider Pavel Svestka, voor wie dergelijke projecten altijd weer wat bijzonders zijn. De bijna 19 ton zware romp bleek met een lengte van 36,5 meter, een breedte van 6 meter en een hoogte van 4,7 meter een erg grote uitdaging.
‚Met een totaal treingewicht van ca. 80 ton vertrokken we van de Tsjechische luchthaven Ostrava Mošnov naar een privaat vliegveld nabij Liptovsky Mikulas in Slowakije‘, vertelt Pavel Svestka over het bijna 200 kilometer
lange traject.
Hoogtewinst voor een lage tunnel
Bij de samenstelling van het voertuig opteerde hij voor de CombiMAX-modules die hij ter beschikking heeft. Het bedrijf Svestka beschikt in totaal over twee zwanenhalzen, en een 2-, 3-, 4- en 5-assig assenstel, een smalbed en twee extra platte diepbedden met verlengdelen.
Voor het Airbus-project kozen de transportprofessionals voor een 4+5-combinatie het uitschuifbare smalbed als verbinding tussen de assenstellen.
‚Dankzij het CombiMAX-systeem stelden we de module trailer zo samen dat de vliegtuigromp optimaal kon worden geladen. Ook hadden we baat bij de geringe hoogte van de assenstellen en van de pendelassen met hun veerweg van 600 mm. Hierdoor wonnen we namelijk de beslissende millimeters om door enkele tunnels heen te kunnen‘, somt Pavel Svestka een aantal concrete voordelen van het Faymonville-voertuig op.
Bij de daarop volgende transporten volgden eerst de linker- en rechtervleugel van het vliegtuig, daarna de staart en het richtingsroer. De losse delen werden vervolgens in het pretpark weer geassembleerd, waar de bezoekers nu in een echte Airbus A320 kunnen dineren.