Alles wat nieuw is, trekt speciale aandacht aan. Dit is ook het geval met de combinatie van het Nederlandse bedrijf M.J. Van Riel, dat een 88-tons transformator heeft geladen. De focus ligt op de nieuwe CombiMAX van Faymonville. Dit is zijn eerste gebruik.
Na twee nachten en een totale afstand van 850 kilometer, is de bestemming bijna bereikt. De 4+6 diepladercombinatie met een totale lengte van 33,5 meter en een totaal gewicht van 155 ton wacht op het industrieterrein in Veghel, klaar voor vertrek. De dieplader is geladen met een transformator van 88 ton. Vanaf Regensburg voerde de reis door heel Duitsland naar het noordoosten van de Nederlandse provincie Noord-Brabant.
Dieplader trotseert de metro
Gerwin "Kubus" Boemaars is projectmanager bij M.J. van Riel en coördineert het project. Hij werkt al dertig jaar in de industrie en daarom schrikt hij nooit van dergelijke ritten. Zijn mobiele telefoon gaat weer en de draad komt weer bij elkaar. Zijn instructies worden duidelijk doorgegeven. "We beginnen nu aan de laatste etappe," zegt hij uiteindelijk en geeft het startsein voor de begeleiders en de 4+6 combinatie met dieplader. De valkuilen van de laatste kilometers op de lokale N622 zijn bekend. Een rotonde wordt moeiteloos genomen dankzij de wendbare pendelassen. Het gele konvooi sluipt veilig onder een metro door. Gerwin Boemaars kan alles zonder stress gadeslaan. "Dat is waar het diepbed en de lage laadhoogte succes opleveren en ons de nodige centimeters geven."
Omgekeerde reis naar de losplaats
De laatste etappe is een omgekeerde rit vanaf de hoofdweg naar het transformatorstation. De mobiele kraan van M.J. van Riel staat hier al te wachten. Het team is perfect op elkaar ingespeeld. Alle tandwielen lopen in elkaar over. Chauffeur Ed heeft alles veilig in beeld vanuit zijn Mercedes Arocs 8x4 trekker - die ook zijn eerste rit maakt.
Met behulp van het stuursysteem van de dieplader, heeft hij binnen enkele seconden de kunst van het inrijden op het fabrieksterrein onder de knie gekregen. De CombiMAX, met al zijn modulaire opties en intuïtieve bediening, is bij Ed in goede handen. "Ik heb het systeem steeds beter in mijn hoofd," zegt hij na de première en hij maakt verdere indrukken met de nieuwe modulaire combinatie.
Ondertussen, als alle kettingen en spanbanden zijn losgemaakt, pakt de kraan de transformator op. Een paar meter naast de dieplader landt hij op de millimeter nauwkeurig op de aangewezen plek. De dieplader keerde terug naar zijn gebogen voorspanpositie nadat de last was verwijderd. Een indrukwekkend beeld dat de robuustheid van dergelijke combinaties illustreert.
Volledige agenda voor de CombiMAX
Chauffeur Ed heeft het losproces slechts terloops gevolgd. Hij haast zich snel van het bedieningspaneel naar de voor- en achterste draaistellen. Sommige assen zijn opgetild voor de lege rit. Dit maakt manoeuvreren makkelijker en bespaart bandenslijtage. Ondertussen pakt de rest van het Van Riel-team de ladingzekering in. Alles is in een mum van tijd klaar. "De volgende projecten staan al gepland", vertelt Gerwin Boemaars over de volle agenda van de nieuwe CombiMAX. Internationaal zwaar transport is zijn hele leven en je herkent meteen dat dit iemand is die zijn vak kent. Maar dat is het voor vandaag. De eerste reis van de CombiMAX is succesvol afgerond.
M.J. van Riel heeft vestigingen in Tilburg, Moerdijk, Eindhoven en Oss. Met maximale flexibiliteit bieden de experts oplossingen op het gebied van hijsen, zwaar transport en industrieel transport. De eerste Faymonville voertuigen werden al in 2001 aan het bedrijf geleverd. Nu zet M.J. van Riel bij Faymonville de stap naar het modulaire productsegment en vertrouwt op het modulaire principe van de CombiMAX.
Datum van publicatie: 03/2024