Herbestemming van een “lost place”

Stalen segmenten worden daarbij door twee nieuwe 4+7-assige dollycombinaties met adapters naar de West-Eifel getransporteerd.

Of het nu gaat om foto’s of video’s, “lost places” geven zin om te ontdekken. De uitdrukking betekent zo ongeveer “vergeten oorden”. Ze fascineren door hun geheimzinnige uitstraling en
de verhalen die hun verleden lijken te vertellen. Een voormalig militair domein in de Duitse Eifel in de buurt van de stad Prüm heeft een gelijkaardig effect.

Na een burgerlijke herbestemming van het domein ontstaat hier het “Windpark Prüm Air Station” met twee windturbines van het type Nordex N149. Volgens de projectbeheerder kunnen met de verwachte stroomproductie later ongeveer 13.500 gezinnen van hernieuwbare energie worden voorzien. Voor het transport van de afzonderlijke turbine-elementen wordt een beroep gedaan op het transportbedrijf Gutmann. Stalen segmenten van 21 en 29,5 meter lang worden daarbij door twee nieuwe Faymonville 4+7-assige dollycombinaties met adapters van het type FlexMAX naar de West-Eifel getransporteerd.

“Dit overtreft alles”

Het bestuurdersduo Rolf en Jörg en hun begeleiders op zondagavond ophanden is. In Leipzig ging het door de week van start en nu wacht het gezelschap op de snelwegparking Meckenheimer Platte op het startschot. In de avondschemering wisselen de vroegzomerlucht en onweerswolken elkaar af. Er moet nog 50 kilometer worden afgelegd naar de losplaats. Voor de beide dollycombinaties is het de vuurdoop. De eerste bevindingen stemmen de experts van Gutmann tevreden. Bestuurder Jörg legt uit: “Qua stuurgeometrie overtreft het voertuig echt alles.”

Sterk rijgedrag

Plots wordt het druk op de parking. Iedereen neemt zijn positie in en de lange stoet draait de autosnelweg op. De langste van beide combinaties heeft een totale lengte van ongeveer 58 meter en een totaalgewicht van 130 ton. Op de autosnelweg A1 heerst nu het konvooi. Niets komt er voorbij. De verticale slag van 1.800 millimeter van de adapter wordt bij de afrit naar de B51 ingezet. “De wendbaarheid is daarbij algemeen indrukwekkend en een echte troef tijdens het rijden. De combinatie volgt alsof ze aan een touwtje wordt voortgetrokken”, benoemt
Jörg, bestuurder van Gutmann, een ander positief effect. “Hydraulische en mechanische beveiligingssystemen op de FlexMAX zorgen bovendien voor een rustgevend gevoel.”

Harmonie tussen bestuurder en begeleider

Het is inmiddels beginnen te regenen: typisch Eifel-weer. Het transport trekt fel verlicht door het bosrijke gebied. Twee kilometer voor de bestemming wacht een laatste uitdaging. Een bocht van 90 graden dwingt de bestuurder tot een kort achterwaarts manoeuvre. Ook hier wordt de harmonie tussen bestuurder en begeleider duidelijk. De ploeg kent elkaar en heeft alles onder controle. Dankzij de nasturing lukt de inrit moeiteloos en dan is het windmolenpark niet ver meer.

Na een korte pauze gebeurt het lossen rechtstreeks op de plaats van montage. “Nu laten we de torensegmenten na elkaar neer en maken we de flens van de adapters los. We hebben daarvoor geen kraan nodig, want het gaat autonoom. Daarna koppelen we het voertuig weer aan elkaar en vertrekken we naar de volgende klus”, aldus het team van Gutmann over de laatste stap. Dat verloopt tamelijk snel, want de standaard afstandsbedieningen helpen bij de uitvoering. Het project is daarmee afgerond. De stoet van Gutmann rijdt via een bosweg terug naar de weg en laat de plek weer een moment lang over aan de stilte van de natuur.

Datum van de publicatie: 11/2024

Herbestemming van een “lost place”
Herbestemming van een “lost place”
Herbestemming van een “lost place”
Herbestemming van een “lost place”
Delen opWhatsAppLinkedIn